Bewuste voeding


"(op)voeding is meer dan een simpel bordje eten voorschotelen"

(op)voeden doe ik met liefde en alle passie die ik voor kinderen kan vinden.


Onderstaande is een indicatie over hoe ik over voeding denk. Ik zal uw kindje niets onthouden. Ik ben gewoon bewust van mijn voeding en wat dat voor het lichaam betekend.

Zo is er gewoon koemelk in huis aanwezig en tarwebrood.

Wij zijn ervan overtuigd dat voeding een belangrijk onderdeel is van onze opvoeding en ons dagelijk leven. We dragen een steentje bij aan ons milieu en voelen ons daarbij ook nog eens goed in ons vel zowel lichamelijk als fysiek. Daarom krijgen de kinderen in onze opvang voeding waar overna is gedacht:

Suikers:

Suikers maken veel meer kapot dan ons lief is. Onze tanden beschadigen, we krijgen er suikerziekte van, onze cellen maken kwaadaardige cellen aan en daarnaast zorgen ze ook nog eens voor energiepieken om vervolgens daarna weer in een enorme dip te komen. Kortom het is belangrijk om je energielevel in de gaten te houden. Daarom krijgen de kinderen in onze opvang geen extra toegevoede suikers en krijgen ze bewust voeding waar dit in (niet in) zit.

Melk (lactose)

De koemelk die wij drinken is oorspronkelijk bedoeld voor kalfjes. Nu is calcium, wat in melk zit, erg belangrijk voor de ontwikkeling van botten. Daarom zijn er 2 momenten in de dag waarop er koemelk (als drank) op tafel komt, tijdens het ontbijt en tijdens de lunch. Dit zou voldoende moeten zijn om goed te kunnen groeien. Uiteindelijk vinden we calcium ook in veel andere producten doe we onbewust echt wel binnen krijgen via andere voeding. Doordat ik er zelf ook gevoelig voor ben, ben ik mij aardig bewust van voeding waar het in zou kunnen zitten.

Gluten:

Koekjes, taartjes, brood een aantal producten waar gluten in kunnen zitten. En helaas zijn er ook genoeg andere producten waar gluten in zitten. Voor somige mensen levert dit buikklachten op, voor anderen concentratieverlies. Ik behoor zelf tot de laatste catergorie. Uw kindje zal gewoon een tarwe boterham krijgen (mits hij hier niet allergisch voor is, natuurlijk)

Vlees/vis:

Wordt er wel gegeten in de opvang, maar met mate. Zo zijn wij ervan overtuigd dat het ijzer wat in vlees zit, belangrijk is voor onze bloeddruk. We eten zo'n 100 gram vlees per persoon (volwassene) en 50 gram vind ik al snel voldoende voor een kind. Daarmee zie ik een balans tussen onze CO2 uitstoot en ons vitale lichaam.

Biologisch:

Wanneer we in de supermarkt lopen kijken we wel naar de biologische producten, deze zijn vaak duur en daardoor zou de opvang ook duurder worden. Wij zoeken liever naar alternatieven. Dit maakt ons bewust van onze voeding. We staan wel open voor biologisch, maar denken ook grotendeels dat het marketing is. We kopen liever bewust onze voeding.

E- nummers:

Ook deze zitten meer in onze voeding, dan we soms beseffen. Daarom proberen wij te koken vanuit de basis. Geen pakjes, zakjes etc. Gewoon puur! Wel iets meer werk in de keuken, maar wel bewuster en (vaak) lekkerder!

Uitzonderingen:

Bovenstaande kan soms afwijken. We moeten ook plezier hebben in onze opvang. Dat is ook super belangijk!

De voeding is inbegrepen in het uurtarief.

Mocht uw kindje echt een allergie hebben of heeft u een specifieke wens wat betreft voeding, dan besprek ik dit graag met u!